אדם אשר מציב לינק בידיעה שחומר פוגעני או הלא חוקי נמצאים באתר אליו מפנה הלינק, עובר על החוק. כך נקבע בפסק דין תקדימי של בית המשפט הפדרלי במדינת ניו-יורק.
אחד מהיתרונות הבולטים של האינטרנט הוא האפשרות של הגולש ל"קפוץ" בלחיצת עכבר מעמוד מסוים באינטרנט לעמוד אחר. אפשרות זו מכונה בעברית קישורית או באנגלית Hyperlink (להלן: "לינק"). ללינקים חלק חשוב ביותר בהתפתחותה של הרשת וזאת משום הפשטות והמהירות שבמעבר מכתובת אחת לשניה ובהגעה לפרטי מידע שונים ומגוונים, ללא כל צורך בהדפסת הכתובת (URL). אין ספק כי הלינקים הינם הגורם העקרי לדימויו של עולם האינטרנט לכפר הגלובלי, שלמרחקים בו אין כל משמעות.
הלינקים, כמו התקדמויות טכנולוגיות אחרות, הביאו עמם שאלות משפטיות רבות בתחומי הקניין הרוחני, השגת הגבול, הגנת הפרטיות, סימני המסחר, זכויות יוצרים ועוד. לדוגמא קישורית המפנה מאתר אחד לעמוד פנימי של אתר אחר, תדלל את התנועה ("הכניסות") בעמוד השער של האתר האחר ותגרום להפחתת רווחיו של האחר מפרסום.
Ticketmaster Corp. v. Microsoft Corp. No. 97-3055 (24.4.97)
ישנן דוגמאות נוספות הדנות בשאלות משפטיות אלה, ואולם במאמר זה נתמקד באחת מהבעיות שמעוררים הלינקים והיא חוקיותו של הלינק עצמו.
עד כה הצבת לינק לאתר ו/או לתוכנה המפרים זכויות יוצרים, העלתה שאלה משפטית לגבי חוקיותם של הלינקים עצמם – האם עצם הצבת ה"לינק" מהווה הפרה?!
תשובה לשאלה זו נתן בית המשפט הפדרלי בניו-יורק בפסק דין ראשון מסוגו שניתן לפני שבועות בודדים, ולפיו לינקים המוצבים באתרי אינטרנט ומקשרים לתוכנות המאפשרות העתקת סרטי DVD אינם חוקיים.
בהחלטה זו תמך השופט לואיס קפלן, במאבקה של תעשיית הסרטים ההוליוודית לעצור את העתקת סרטיה על גבי תקליטורי DVD, וזאת בעקבות עתירתן של 8 חברות סרטים שתבעו להפסיק אספקת הלינקים, המפרים את זכויות היוצרים שלהן.
תעשיית הסרטים הפיצה רבים מהסרטים, שיש לה זכויות יוצרים עליהם, לשימוש ביתי, על Digital Versatile Discs (להלן: DVD). על מנת להגן על הסרטים המוצפנים ב- DVD מהעתקה השתמשו התובעים ב- Content Scramble System (להלן: CSS), מערכת אשר איפשרה רק למכשירים (מחשב עם DVD drive או DVD player) בעלי רשיון לטכנולוגית פענוח, לצפות בסרטים אך לא להעתיקם.
הפרשה החלה לאחר שקבוצת האקרים פיתחה תוכנה הנקראת DeCSS, העוקפת את הצפנת סרטי ה- DVD, ומאפשרת צפייה ויצירת עותקים של הסרטים. בעקבות פיתוחה של התוכנה והצבתה על גבי אתר באינטרנט פנו חברות הסרטים לבית המשפט, שהוציא צו מניעה זמני האוסר על הנתבעים להשאיר את תוכנת ה- DeCSS על אתר האינטרנט שלהם. החלטה זו מולאה על ידי הנתבעים והם הורידו את התוכנה מאתרם. אולם, כהאקרים הם היו מוכרחים למצוא דרך לעקוף את החלטת בית המשפט, ואכן כך הם עשו. במקום להשאיר את התוכנה עצה על האתר, הם הותירו באתר רשימת לינקים לאתרים אחרים בהם נמצאת התוכנה וניתן להורידה.
משראו חברות הסרטים את שנעשה, הן נאלצו לפנות שוב לבית המשפט, והפעם בטענה כי עצם הצבת הלינק לתוכנה מפירה מהווה הפרה בפני עצמה.
בהחלטתו התקדימית קבע ביהמ"ש, כי אדם אשר מציב לינק בידיעה שהחומר הפוגעני ו/או הלא חוקי נמצא באתר אליו מפנה הלינק, עובר על החוק The Digital Millennium Copyright Act. פרסום קוד המאפשר פריצת הצפנה של סרטי DVD מהווה הפרה של החוק הפדרלי להגנה על זכויות יוצרים ומשכך קבע בית המשפט כי ההצבה של התוכנה והצבת לינק לאתרים אחרים המכילים את התוכנה הן פעולות דומות, המהוות הפרה של זכויות יוצרים.
מסקנה – לפני שאתם מציבים לינקים באתרכם, כדאי לוודא כי האתר אליו מפנה הלינק שלכם אינו מכיל חומר פוגעני או לא חוקי כלשהו.
אזהרה!
כל המידע המוצג במאמרים הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים ו/או המצורפים להם.